National Novel Writing Month (NaNoWriMo) is bijna hier! En elk jaar weer word ik zo onwijs enthousiast van alle schrijvers (pro’s, amateur en hobby schrijvers) die hieraan meedoen.
Want jeetje: hoe leuk is dat om een maand lang helemaal in volle focus met je Verhaal bezig te zijn?
Maar voor je goed en wel van start kunt gaan met NaNo is een gedegen voorbereiding handig. En vooral keileuk!!
Preptober: preppen (voorbereiden) in oktober 🙂
Ik doe niet mee aan NaNo persé en ik ga zeker geen 50.000 woorden redden *shocking* maar ik wil wel een serieus proberen hoe het is om heel november met dat ene verhaal bezig te zijn.
En daarvoor ‘moet’ *ahem* ik natuurlijk wel een Preptober doen!
Doe je mee?
Wat is preptober?
Preptober is in oktober bezig zijn met alles wat je kunt doen om in november vol gas aan je schrijverij te werken. Alles wat je vooraf kunt doen, doe je dus in oktober.
Ik noem het meer Voorpret Voor het Grote Schrijfplezier 🙂
Online, zoals op YouTube en Etsy, kun je een enorme keuze vinden aan checklists en stappenplannen om je eigen Preptober vorm te geven.
Zelf volg ik die van Sarra Cannon (Heart Breathings), want ik vind haar fantastisch. Ze is een Indy auteur met al veel verkochte boeken op haar naam, dus expertise te over *duimpje omhoog*
Op haar YouTube-kanaal heeft ze megaveel video’s over Nano, Preptober en al haar schrijfkennis voor je klaar staan.
Ik zou zeggen: doe er vooral je voordeel mee!
Preptober 2024 inspiratie: Voorbereidingen voor heel veel schrijfplezier
Om het meeste uit november qua schrijven te kunnen halen, wil je goed voorbereid beginnen. Nogmaals, er zijn allerlei lijsten en plannen te vinden om je hierbij te helpen.
Ik doe de volgende voorbereidingen in mijn Preptober 2024:
Leren van auteurs
Ik kijk vooral de video’s van Sarra hiervoor terug. En ik gebruik haar werkboek voor Preptober (te vinden wanneer je je abonneert op haar nieuwsbrief).
Andere YouTubers die ik graag kijk, zijn:
Welke AuthorTubers kijk jij graag?
Je verhaal bepalen voor november
Oeoeoeh, spannend!
Welk verhaal ga je je op focussen? Ik ga meestal ten onder aan de hoeveelheid keuzes die ik mezelf geef *oei*. En vaak slaat dan korte tijd later de twijfel toe: had ik niet meer zin gehad aan dit of dat verhaalidee?!
Dus: maak een keuze en hou je daaraan.
Het is maar een maandje 😉 Ten minste, dat ga ik tegen mezelf zeggen…
De lengte van je verhaal bepalen
Tja, je hebt ‘maar’ dertig dagen om je verhaal te schrijven…hoeveel woorden wil je geschreven hebben op de 30ste?
Traditionele NaNoWriMo-schrijvers (proberen zich te) houden aan om 50.000 woorden te schrijven. Een Novel lengte. Pfoei.
Bepaal voor jezelf en je eigen schrijfplezier hoeveel woorden jij wilt gaan schrijven. Ga je voor een hele roman (50.000 woorden) of ga je voor een kort verhaal (tot 20.000 woorden)?
En het staat niet in steen gebeiteld; worden het er meer? Supertof!
Minder woorden? Goed gedaan, jij schrijver!
Hoeveel dagen kun je schrijven in november?
Om je planning goed rond te krijgen voor jouw gewenste aantal woorden heb je een rekensommetje te maken. Want idealiter schrijf je echt elke dag, 30 dagen lang. Dat is 1667 woorden, elke dag van november.
Maar heb jij de tijd om ELKE dag te schrijven? Ik niet.
Daarom bepaal je nu, in preptober, hoeveel dagen je WEL kunt schrijven. En eerlijk zijn 😉
Deel dan het aantal woorden wat je wilt schrijven door het aantal dagen dat je kunt schrijven en zie daar: dat is het aantal woorden wat je op elke schrijfdag moet schrijven om uit te komen op 30 november!
Leg alles klaar voor jouw ultieme november-schrijfmaand
Zo, we hebben het praktische deel achter de rug. Dat was al een bak met voorpret *YES*. We weten nu wat we gaan doen en hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen *joepie*.
Nu is het tijd om spulletjes te gaan verzamelen, maken en klaarleggen. Dit gedeelte vind ik echt het allerleukste om te doen 🙂
Notitieboekjes
Om alle notities, ideetjes, veranderingen en plottwists bij te houden, heb je een Verhaal-Notitieboekje nodig. Echt, je kunt niet zonder *hartjes*.
Ik gebruik het liefst A5 spiraal-notitieboekjes. Die liggen goed plat en ze zijn flexibel.
Om je notitieboekjes helemaal te laten aansluiten bij je verhaal kun je de kaft versieren en nieuwe, zelfgemaakte dividers erin maken.
Je kunt er ook een inhoudsopgave voorin bevestigen, zodat je in een oogopslag ziet waar je iets wilt plaatsen of terug kunt vinden.
Hm, dat is eigenlijk een heel goed idee, wat ik zelf nog niet eerder gebruikt heb *peinzend gezicht*. Top, leuk nieuw idee voor mijn eigen Verhaal-Notitieboek 🙂
Alle spulletjes verzamelen voor maximaal schrijfplezier!
Naast je Verhaal-Notitieboek kun je denken aan:
- Indexkaartjes voor allerlei notities
- Fijne pennen
- Gekleurde pennen of markers
- Inspiratievoorwerpen
- Moodboard (fysiek of Pinterest)
- Afspeellijsten
Alle spulletjes die je verzamelt, helpen je om je helemaal onder te dompelen in je verhaal. Zo kom je sneller in je schrijfstemming wanneer je gaat zitten voor je sessie. Zo fijn!
Mijn Preptober 2024: inspiratie voor mijn verhaal
Het verhaal heb ik bedacht: ik ga een Kerstverhaal schrijven! Heerlijk, ik heb er al zoveel zin in *Yeah*.
Ik heb al een aantal scènes geschreven om te proberen wat ik wil en hoe het voelt en jeetje: daar werd ik toch happy van!
Oh, dit is dus een extra tip voor jouw Preptober:
Schrijf één of enkele scènes van je verhaal al uit om te voelen of het is wat je wilt schrijven.
Mijn Kerstverhaal zal (hoop ik) op 30 november 10.000 woorden tellen. Dit is de ruwe, allereerste onbewerkte versie van het verhaal.
Ik heb 20 schrijfdagen ingepland. Met ons handige rekensommetje kom ik dan uit op 500 woorden per schrijfdag. Dit moet echt goed te doen zijn voor mij 🙂
Aaahhh, ik krijg er steeds meer zin in!
Mijn Verhaal-notitieboek ligt klaar, maar ik denk dat ik er nog eentje (of twee) bij leg…het hoe en wat daarvan komt in een latere blog wel naar voren!
Omdat ik een Kerstverhaal wil schrijven, is het bedenken van inspirerende voorwerpen niet zo heel moeilijk *grijns*; ik zal mijn dozen met kerstspulletjes eens uitpluizen!
Wat ik altijd heel inspirerend vind, zijn andere kerstboeken (check), een kaars die echt geurt naar Kerst (check), heerlijke thee (check, vandaag gekocht: Yogi Christmas Tea) en afspeellijsten met kerstmuziek (zowel op Spotify als op YouTube).
Volgens mij ben ik er BIJNA klaar voor 🙂
En jij?
0 reacties