Hoe een patchwork bloementuin je helemaal tot rust laat komen

Mijn Grote bloemenquilt

In mijn queeste naar meer bewust genieten en zijn in het moment realiseerde ik me dat handwerken (vooral patchwork) daar voor mij echt cruciaal voor is. Van oudsher heeft handwerken (borduren, patchwork, haken enzovoort) nog steeds een beetje een oubollig karakter en dat is ZO jammer!

Het zelf maken, met je eigen handen, is iets onvergelijkelijks. Je hoofd komt tot rust, je hart wordt verwarmd: jij maakt zelf iets moois en dierbaars. En dat hoeven geen grote wandquilts te zijn, of kussens zoals je oma die vroeger op de bank had liggen.

Maak het uniek, persoonlijk en helemaal zoals jij dat wilt. Met patchwork is alles mogelijk!

Maak je eigen altijd bloeiende patchwork bloementuin

Het bekendste hexagonpatroon is, denk ik, de Grandmother’s flowergarden (Oma’s Bloementuin): stoffen bloemen gemaakt van hexagonen. Ik ga nu even hyper-enthousiast doen, want de hexagon is mijn Alltime Favourite vorm om mee te patchen!

Mijn hele ziel wordt blij wanneer ik weer een leuk hexagonpatroon voorbij zie komen! Het knippen van de kartonnen malletjes, zo groot of klein als je ze hebben wilt, geeft die heerlijke spanning van wat komen gaat :0)

En wanneer ik dan mijn mandjes met restjes stof omkeer en ga speuren naar welke mijn aandacht echt trekken, dan vind ik rust: mijn hoofd gaat even helemaal uit van alle ruis om me heen. Alleen nog maar die stofjes en dromen van de schoonheid van deze nieuwe patchwork lap. 
Dat is slow living voor mij!

De witte patchwork bloemen met groene achtergrond is zelfs in de schaduw mooi

De zon was zo fel! Hier stralen mijn patchwork bloemen fris in de schaduw.

De hexagon bloem

Met zeven hexagonen maak je een bloem: een kleur voor het hart van de bloem en zes in dezelfde kleur als bloemblaadjes. Makkelijker kan het haast niet! En het allerleukste is dat je er eindeloos mee kunt variëren: groot, klein, allerlei kleuren, enkele kleuren. Zoveel mogelijkheden!

Ooit maakte ik een Grote Bloemenquilt, die ligt al jaren op ons bed. Ik deed er geloof ik vijf jaar over om hem helemaal af te maken (soms was ik hem zo zat…) maar oh, wat hou ik van die quilt. Elke dag weer zie ik alle verschillende stofjes die ik gebruikt heb en herinner ik me weer andere dingen. Want dat is een quilt (voor mij) ook: een tastbare herinnering aan vervlogen momenten, die je kunt aaien en koesteren.

Grote bloemenquilt op bed

Grote patchwork bloemensprei op ons bed.

Close-up van de Grote patchwork bloemenquilt

Allemaal verschillende bloemen!

Detail van bloemen in de Grote patchwork bloemenquilt

Elke keer zie ik weer andere mooie bloemen.

Patchwork = recyclen!

Recyclen? Jazeker!

Voor de English Paper Piecing methode gebruik je papieren of dunne kartonnen vormpjes om je stofje omheen te rijgen. Daarna naai je deze makkelijk aan elkaar tot een prachtige lap met de afmeting van jouw keuze!

Je kunt in de quiltwinkels allerlei zakjes met lasergesneden papieren vormpjes kopen en dat is zo heerlijk makkelijk, echt waar! Maar je kunt ze ook, net zoals ik eigenlijk altijd doe, zelf maken van restjes karton.

Wie heeft niet de halve oud papier voorraad gevuld liggen met lege doosjes van ditje en datjes? Deze zijn ideaal om te hergebruiken tot patchwork vormpjes! Wel netjes tekenen en knippen, natuurlijk 😉

Wie wat bewaart, die heeft wat!

Probeer ik steeds minder te doen, I have to say! Ik bewaarde iets te veel, om het vervolgens jarenlang niet te gebruiken…

Wel bewaar ik trouw restjes stof, want hoe klein ze ook zijn (niet plukjes of hoekjes die je amper vast kunt pakken, hoor!), ik kan ze vaak nog wel ergens in gebruiken. Soms in mijn Vingerhoedjesquilt of als bloemblaadje in mijn nieuwste bloemenquilt: de witte bloemen in een groen veld.

patchwork bloemen in de maak!

De kleinste lapjes passen om deze kleine hexagon malletjes!

Van lapje naar patchwork bloem

Het hele proces: van lapjes en kartonnetjes tot bloemen.

Vind je rust in handwerken met het maken van je eigen patchwork bloemen

Je hoeft niet zo hard na te denken: je kiest je patchwork vormen, tekent ze uit, knipt ze en naait ze. Keer op keer, tot je bloementuin af is.

Het is een heel mobiele bezigheid: waar jij wilt zitten, kun je patchen. Lekker in het zonnetje, op het strand, in bad…

Je creëert je eigen, unieke lap waar herinneringen in zitten, waar kleine foutjes in (mogen) zitten en die je kunt koesteren voor altijd.

Ook al kun je maar een half uurtje (of korter) handwerken, het geeft zoveel rust. Het is genieten van het met je handen bezig zijn en iets zelf maken, van echt Bewust Zijn in je moment.

Wanneer ik even aan het handwerken ben geweest, is mijn hoofd altijd veel rustiger. Ik ben tevreden over elke vooruitgang en ik geniet van het hele proces, hoe lang het ook zal blijken te duren. Dat is zo heerlijk!

Wat is nu fijner dan je eigen handgemaakte bloemenquilt over je heen draperen op een frisse avond? Het zien van al die stofjes, die steekjes en de kleine ongelijkheden die alleen jij kent, geeft rust en voldoening. Geloof mij niet op mijn woord, probeer het vooral zelf eens 😉

Meer inspiratie aan het zoeken? Mijn Pinterestbord staat vol mooie, inspirerende quilts!

Strooi creatief schrijfplezier rond!
Tuinklusjes doen, gewoon in je zomerjurk!

Tips & inspiratie voor creatief schrijfplezier! 

Hai, ik ben Judith (op de foto zie je me ‘in het wild’ in mijn bosachtige voortuin)!
Schrijven is een passie en een lifestyle en hier deel ik met jou tips en inspiratie om op avontuur te gaan in jouw persoonlijke schrijfwereld.

Hier vind je blogs gevuld met Jubelende Journals, Schrijflustige Schrijfspullen en Betoverende Boeken. Onder andere 🙂

Knibbel, knabbel, knuisje…wat zoek je in mijn huisje?

Hoekje gedecoreerd met boeken, kaarsen en allerlei Halloween

Nog meer inspiratie!

De uitbreiding aan de boekenverzameling: boeken gekocht en gelezen tot en met oktober 2023

Het is er een beetje bij ingeschoten: bijhouden welke boeken ik waar en wanneer heb gekocht en...

Mini Preptober 2023

Preptober: de maand oktober gebruiken om alles klaar te zetten voor optimale schrijf-resultaten in...

Boeken gekocht en gelezen in juni en juli 2023 a.k.a. de gestage groei van een boekverzameling

Is het een verslaving of een hobby, een boekverzameling hebben? Een beetje van beide, vermoed ik...

Gekochte boeken bijhouden: creëer een origineel overzicht van je boeiende boekenverzameling

Beeld je eens in: een overzichtelijke lijst van al je boeken! Om te genieten van alles wat je ooit...

Vakantieleesvoer: ik ging op reis en nam mee…

Vakantieleesvoer is: de lastige keuze maken tussen alle mooie, spannende, super intrigerende en...

Brambly Hedge: het schattigste zomerverhaal met wonderschone illustraties

“At last the dusk came, golden and misty over the fields.”~Jill Barklem, Summer Story Een perfecte...

Aangeraden: fijne boeken gelezen in april en mei 2023

Zoveel mooie, leuke, grappige, spannende en enge boeken om uit te kiezen in mijn bibliotheek! Ik...

Boekreviews leren schrijven: de start van een spannend, nieuw avontuur in leesplezier!

Nu ik zoveel verschillende boeken vind, koop, lees en verzamel, is er één ding wat ik echt wil...

Turbulente TBR juni 2023: feel good romantiek, whodunnit en een beetje horror

De score: 18 boeken over twee maanden tijd…WhooHoo! En wat ben ik blij met deze aanvullingen op...

Schrijfmuziek voor elke mood en elk genre: fantastische YouTube afspeellijsten

Schrijfmuziek helpt om in een bepaalde stemming te komen, wat het schrijven van (een onderdeel...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *