In Memoriam: ons mam en haar patchwork vol herinneringen

In Memoriam. Ons mam is (toch nog vrij plotseling) overleden in april 2020. Ze was al een paar jaar ziek, deed steeds minder aan haar geliefde handwerkprojecten en heeft ons daarmee een aardige voorraad onafgemaakte projecten nagelaten…

Nu, anderhalf jaar na haar overlijden, ben ik er eindelijk klaar voor om haar geërfde handwerkprojecten af te maken. Een echte ‘Walk down memorylane’, zoekend naar de fijnste herinneringen die ik met haar heb.

In memoriam: ons mam

Ons mam Mieke

De oorsprong van mijn creativiteit ligt bij mam

Ons mam was altijd met een handwerkproject bezig. Zo lang als ik me kan herinneren. Er was altijd tenminste 1 project in haar nabijheid te zien. Breien en haken waren de meest ‘nuttige’ (zeg ik met alle respect!), want wat ze breide en haakte…dat droegen we als kleding!

Daarnaast leerde ze ook veel nieuwe handwerktechnieken. Daarvan is het kantklossen mij het meest bijgebleven: de ragfijne garens, de ontelbare klossen die zo snel van plaats veranderden dat je het amper kon zien en het prachtige, tere werk wat daaruit ontstond. Prachtig.

Hiervan is weinig teruggevonden, helaas…

Samen met haar ben ik bijna twaalf jaar geleden begonnen met het leren patchworken en quilten. We gingen samen naar de cursus “Home Sweet Home” van Blackbird Designs bij de lokale quiltwinkel. Heerlijke herinneringen heb ik daaraan! En een echte beginnersquilt, gevuld met fouten en lelijke stofcombinaties haha! Ook dat hoort erbij *knipoog*.

In Memoriam: mam haar onafgemaakte patchwork projecten

Mijn oudere zus en ik hebben haar onafgemaakte projecten verdeeld. De projecten die ik vorig jaar meegenomen had, heb ik afgelopen zondag voor het eerst echt goed willen bekijken. Herinneringen zijn een lastig iets…

1. Pockets of Posies

Ontwerper: Hatched and Patched.

Mam was er al een heel eind mee op weg, voor ze hem om onbekende redenen opzij heeft gelegd…ik vermoed dat er een ander, leuk en nieuw project langskwam *knipoog*. We kennen het allemaal, of niet?!

Dit zal de eerste worden die ik af ga maken, omdat ik dit patroon zelf ook altijd wilde maken. Nu ga ik eerst die van mam afmaken, waarbij ik misschien nog blokken bij moet maken, zodat we samen aan deze quilt hebben gewerkt *hartje*.

In memoriam mam: Project Pockets of Posies

2. Kerst-hexies

In memoriam project: Kerst Hexies

Mam was blijkbaar ooit eens begonnen aan een patchwork van hexies in kerststofjes, met een basis van lichte hexies.

Er zijn nog stoffen en hexies over om die centrale baan verder af te maken, dus ik ga kijken wat ik hiermee kan doen!

3. Koffiekannetjes & zandloperblokken

Er is een flinke stapel geappliqueerde koffiekannetjes! Daarbij heeft ze destijds ook al een aardig aantal zandloperblokken gemaakt.
Ik ga kijken hoe ver ik met deze blokken kom, of ik nog iets wil aanpassen of veranderen en bekijken hoe ik dit patchwork in elkaar ga zetten.

Van deze vondst werd ik erg enthousiast, want ik had meteen allerlei ideetjes hoe ik dit project ‘samen’ met haar tot een mooie quilt kan maken!

Zelf heb ik nog een onafgemaakt patchwork van klosjes liggen; misschien kan ik die hiermee combineren?

Koffiekannetjes patchwork

4. Variahex

In memoriam: mams Variahex
Close-up van de Variahex

Goh, deze heeft ze volgens mij vanuit de Quilt & Zo gemaakt destijds…ik weet het niet zeker meer! Maar ik weet nog wel dat ik deze ook heel graag zelf wilde maken *hartje*.

Dit is een patroon dat uit een heleboel verschillende, samengestelde hexagonen bestaat. Toen mam hem startte, probeerde ik hem te maken met zelfgemaakte malletjes. Die zijn echter nooit helemaal gelijk, waardoor de blokken nogal gaan trekken en de punten nooit helemaal lekker samen willen vallen… maar mam maakte hem met de pakjes malletjes van Patchwork With Busyfingers.

De top is in principe al klaar (ik heb geen stof meer om nog meer tussenstukjes te maken) maar er zijn nog 5 hexagonen over…en ik weet niet precies hoe ik de rand recht af moet werken. Hier zit nog enig nadenkwerk in, maar dat komt goed *duimpje omhoog*.

5. Happy Halloween!

Dit is een panel, wat ze ooit samen met mij gekocht heeft! Ik vond hem zo grappig en mam kocht er toen ook één. Volgens mij op een Kreadoe, maar dat weet ik niet zeker meer…

Ah, de Kreadoe! Daar heb ik ook vele geweldige herinneringen aan!! Maar dat is voor een ander blog *knipoog*.

Deze top is al gequilt en hoeft enkel nog gebiesd te worden! Easy Peasy, die kan ik klaar hebben voor komende Halloween! Dat is een fijne herinnering aan mam.

Happy Halloween quiltje

6. Wees-hexies 

Van allerlei scraps. Helaas zijn ze niet in het formaat van één van mijn ufo’s maar ik bewaar ze wel. Ik vind er ongetwijfeld wel een andere toepassing voor!

Wie weet kan ik ze nog voor een border of een applicatie gebruiken?

Mijn wandeling langs mooie herinneringen

Door al deze projecten eens echt goed te bekijken en alle onderdelen te verzamelen en inventariseren, is mijn wandeling langs mooie herinneringen begonnen.

De laatste jaren van haar leven hadden zij en ik een licht verstoorde relatie, maar de tijd zorgt er nu (gelukkig!) voor dat de mooie, fijnere herinneringen weer boven komen borrelen.
Als luchtbellen uit een onderwaterkasteel. In elke luchtbel, die soms zo onverwachts bovenkomt, zit een speciale herinnering. Soms al lang vergeten, ben ik nu heel dankbaar dat ze een voor een weer terugkomen.

Mijn wandeling is nog maar net begonnen, maar ik geniet er nu al van!
In memoriam: ons mam, door haar creativiteit zal ze altijd bij ons zijn *hartje*.

Strooi creatief schrijfplezier rond!
Tuinklusjes doen, gewoon in je zomerjurk!

Tips & inspiratie voor creatief schrijfplezier! 

Hai, ik ben Judith (op de foto zie je me ‘in het wild’ in mijn bosachtige voortuin)!
Schrijven is een passie en een lifestyle en hier deel ik met jou tips en inspiratie om op avontuur te gaan in jouw persoonlijke schrijfwereld.

Hier vind je blogs gevuld met Jubelende Journals, Schrijflustige Schrijfspullen en Betoverende Boeken. Onder andere 🙂

Knibbel, knabbel, knuisje…wat zoek je in mijn huisje?

Hoekje gedecoreerd met boeken, kaarsen en allerlei Halloween

Nog meer inspiratie!

De uitbreiding aan de boekenverzameling: boeken gekocht en gelezen tot en met oktober 2023

Het is er een beetje bij ingeschoten: bijhouden welke boeken ik waar en wanneer heb gekocht en...

Mini Preptober 2023

Preptober: de maand oktober gebruiken om alles klaar te zetten voor optimale schrijf-resultaten in...

Boeken gekocht en gelezen in juni en juli 2023 a.k.a. de gestage groei van een boekverzameling

Is het een verslaving of een hobby, een boekverzameling hebben? Een beetje van beide, vermoed ik...

Gekochte boeken bijhouden: creëer een origineel overzicht van je boeiende boekenverzameling

Beeld je eens in: een overzichtelijke lijst van al je boeken! Om te genieten van alles wat je ooit...

Vakantieleesvoer: ik ging op reis en nam mee…

Vakantieleesvoer is: de lastige keuze maken tussen alle mooie, spannende, super intrigerende en...

Brambly Hedge: het schattigste zomerverhaal met wonderschone illustraties

“At last the dusk came, golden and misty over the fields.”~Jill Barklem, Summer Story Een perfecte...

Aangeraden: fijne boeken gelezen in april en mei 2023

Zoveel mooie, leuke, grappige, spannende en enge boeken om uit te kiezen in mijn bibliotheek! Ik...

Boekreviews leren schrijven: de start van een spannend, nieuw avontuur in leesplezier!

Nu ik zoveel verschillende boeken vind, koop, lees en verzamel, is er één ding wat ik echt wil...

Turbulente TBR juni 2023: feel good romantiek, whodunnit en een beetje horror

De score: 18 boeken over twee maanden tijd…WhooHoo! En wat ben ik blij met deze aanvullingen op...

Schrijfmuziek voor elke mood en elk genre: fantastische YouTube afspeellijsten

Schrijfmuziek helpt om in een bepaalde stemming te komen, wat het schrijven van (een onderdeel...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *