Oktober reset: voor boude boekenwurmen en Happy Halloweenies

Oktober reset 2023 met Halloween decoraties en boeken om te lezen

~De duisternis kruipt steeds vroeger op de dag over de koude straatstenen de verstillende tuin in. Een flard van kringelende mist volgt de stengel van een pompoenplant. Geritsel in het droge gebladerte verraadt de verstopplek van de kleine egel.

Een goudgeel blad dwarrelt stilletjes omlaag, zwaar van de mist die hem streelt. Het zachte zuchtje wind voelt al een beetje kil en speelt kort met het gevallen blad. Nog meer geritsel.~

Oktober reset: Happy Halloween, mede-boekwurmen!

De herfst is langzaamaan zijn intrede aan het doen in de natuur. Mijn tuin verstilt en verdort, er is minder levendige activiteit. Een enkele bloem bloeit nog blij door, zoals de dahlia’s, de asters en de pompoenplant. Andere planten zijn aan het vergaan tot voedsel voor het bodemleven en overwinteringsplek voor de diertjes in de tuin.

Binnen is het knus, met de lichten weer vroeger aan en herfstkleuren rondom. Glazen pompoenen en keramieken pompoenen versieren kleine hoekjes en planken, alsof ze er spontaan gegroeid zijn *herfst-hartjes*.

Oktober reset met glazen pompoen in het interieur
Platte glazen pompoen

En met oktober komt natuurlijk, oh zo heerlijk, Halloween! Met zijn enge verhalen, griezelige kruipers, spoken die vrij rondwaaien en heksen in de lucht.
Een magische tijd waarin je verbeelding de vrije loop mag nemen en in ieder donker hoekje een op de loer liggende weerwolf verwacht. De gruwelijke griezels en het kriebelende kippenvel tiert welig in deze maand!

Ik HOU ervan 🙂

Niet van de bloederige, overal rondslingerende ingewanden en lichaamsdelen *gruwelijk*.

Ik hou van de vintage kleuren en voorwerpen, van verstilde beelden in ‘moody’ tinten, van donkere kleuren en lieve spinnen. Van de plakkerige webben die een zachte mysterieuze uitstraling aan alles geven waar ze overheen gedrapeerd zijn.

En het liefst maak ik ze zelf 🙂
Daar vertel ik verderop meer over!

Oktober reset 2023 herfst interieur

Obscure Oktober TBR

Een duistere leeslijst voor Spooktober! Met jeugdboeken voor mijn nostalgische honger en verhalen die ik misschien wel te spannend zal vinden om in het donker te lezen…kriebelend kippenvel: check!

Mijn Obscure Oktober TBR is mijn Halloween-vibe: ik ga heel stoer voor enge verhalen (volgens BookTube en Amazon) met hopelijk veel griezelen en kippenvel als gevolg.
Het liefst gaan enge verhalen voor mij over paranormale gebeurtenissen, met dingen die je logischerwijs niet kunt zien, voelen of horen maar die zelf wel laten blijken dat ze er écht zijn. En gezien, gevoeld en gehoord willen worden 😉

De jump-scares en poltergeist-activiteiten maken voor mij een verhaal (of film/video) serieus eng.
Maar liever maak ik ze niet mee in mijn leven!

Don’t look back ~ Ben Cheetam

“Na een tragisch ongeluk in hun huis waarbij één van hun tweelingzoons komt te overlijden, is er geen licht meer in het leven van Adam, Ella en Henry.
Tot op een avond Ella een opmerkelijke advertentie in de krant ziet: een kans om gratis te leven in een prachtig oud landhuis aan de kust van Cornwall.
Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar ze gaan toch. Niets kan slechter voor hun gezin zijn dan hier te blijven, in de constante levende herinnering van dat vreselijke ongeluk.
Maar zijn zij wel de enigen die er nog wonen?”

Ik ben al in dit boek begonnen, op mijn Kindle. Lekker makkelijk, dacht ik, want met een Kindle hoef je je nachtlampje niet aan te doen en kan ik dus lang doorlezen zonder mijn man te storen…Niet dus!

Ik vind het doodeng om dit verhaal in het donker, in een stil, slapend huis te lezen *griezelig*.
Maar ik zet door, want deze maand ging ik stoer doen…

Dracula ~ Bram Stoker

Ik heb de Puffincloth editie: een prachtige kaft met een glimmend blauw kasteel op de voorkant. Bijna 600 bladzijden, dus het boek is een fitnessoefening op zichzelf om te kunnen lezen 😉
Het boek is in origineel Engels: heel veel lange zinnen vol bijzinnen en formeel geschreven. Dit draagt enorm bij aan de ambiance om het boek te lezen…maar het maakt het ook lastiger: sommige zinnen moet ik echt meerdere keren lezen en pauze nemen bij de komma’s om de zin te begrijpen.
Het is echter prachtig beschrijvend, waarbij je echt bij Jonathan in het Kasteel zit. Gegarandeerde bibbers, griezels en kriebels in je nek!

Bram Stoker Dracula, de Puffincloth editie.

Harry Potter en de steen der wijzen ~ J.K. Rowling

Need I say more?! Instant herfst vibes!!

Voor het eerst in jaren dat ik dit boek weer oppakte en dat kwam omdat het als voorbeeld genoemd werd in het boek ‘Schrijven voor kinderen’ door Wim Daniels (bij het hoofdstuk lange beschrijvende teksten voor kinderen van 10 tot 12 jaar. Spoiler: het werkt bij Harry!).

Het summum van alle herfstnostalgie is toch echt al heel lang: het lezen van en kijken naar Harry Potter. Alle vibes en ambiance zit erin, voor jong en oud.
Een jonge klassieker 🙂

Murder at the Pumpkin Pageant ~ Darci Hannah

Een cozy murder mystery welke zich afspeelt tijdens Halloween in Beacon Harbor.
Lindsey heeft een oude vuurtoren waarvan het hele stadje weet dat het er spookt. Zelf is ze er niet echt van ondersteboven maar iedereen wil er meer over weten. Dus regelt haar vriendin dat er op de avond van Halloween een bekend tv-programma over Ghost Hunting de vuurtoren komt onderzoeken.
Alles verloopt rustig…tot er een lijk gevonden wordt.

Ik heb al een klein stukje gelezen en ik ben ‘intrigued’!
Het hele genre ‘cozy murder mystery’ is volledig mijn ding 🙂 Het geeft me een soort van volwassenen-Scooby Doo-gevoel, als je begrijpt wat ik bedoel haha!
Er zijn nog meer boeken van haar die zich afspelen in Beacon Harbor en ik weet nu al: als dit boek net zo fijn is als ik nu verwacht, dan komt de rest van de serie ook in mijn boekenkast te wonen.

Murder at the pumpkin pageant van Darci Hannah

Kippenvel & Fear Street ~ R.L. Stine

Door het enthousiasme van Gavin (YT: How to train your Gavin) ben ik ook de boekjes van R.L. Stine gaan opspeuren.
Toen Goosebumps op tv kwam, was ik er eigenlijk al ‘te oud’ voor, maar dat heeft me nog nooit tegengehouden hahaha! Ik keek lekker mee met mijn zusje, alleen de boeken durfde ik niet te lenen in de bieb; veel te verlegen en bang over wat men daar wel niet van zou denken…Nu kunnen andermans meningen mijn haar kriebelen, ik doe er niets meer mee 😉

Dus koop en lees ik ze nu, op mijn vergevorderde *48 ahum* leeftijd *grijns* SSTTT!*.

In september heb ik mijn Kippenvelletjes aangevuld met:
– Monsterbloed
– Kamp Nachtmerrie

Nieuwe oude Kippenvel-boekjes van R. L. Stine

Fear Street ben ik nu begonnen met:
– Fear Hall: het begin
– Het experiment

Dit zijn makkelijke, dunne boekjes die ik tussen mijn andere boeken door ga lezen. Meestal heb ik zo’n boekje in een avondje (of twee) uit. Simpel en nostalgisch, heerlijk om ’s avonds mee te ontspannen 😉
Mocht jij ze ook zoeken, voor jezelf of je (klein)kinderen: ik score ze op boekenbalie.nl ! Een boekshop vol tweedehands boeken, waar jij voor een prikje leuke boeken scoort én gelezen boeken een tweede (of derde, vierde…) leven geeft.
Win-win dus 🙂

Fear Street van R. L. Stine

Op naar november!

Met dit leeslijstje kom ik echt wel uit in november maar: mocht ik ineens een snel-lees-sessie hebben dan heb ik nog een paar enge verhalen klaarliggen die perfect bij Halloween passen:

  • The only one left van Riley Sager
  • How to sell a haunted house van Grady Hendrix
  • The Whistling van Rebecca Netley

November wordt denk ik ook een cozy murder mystery maand, want ik heb ook nog ‘A haunting in Venice’ liggen van Christie en ‘Murder on the Oriënt Express’.
Genoeg fijne boeken nog om naar uit te kijken!

Psst: hier lees je mijn tips om al je gekochte boeken bij te houden!  

Nog meer boeken voor mijn oktober reset 2023

Halloween Vintage decoraties: een DIY

Een ambiance die helemaal Halloween is, helpt om je nog dieper onder te dompelen in de verhalen die je leest. Hoe spannend is het om je verbeelding de vrije loop te laten met al die spooky spulletjes om je heen, alsof je zelf in een Halloween verhaal zit?

En waarom alleen lezen in zo’n mysterieuze omgeving? Ik voel de schrijfinspiratie meteen borrelen als een drabje in een hete heksenketel wanneer ik mijn Halloween versieringen om me heen bekijk 🙂

Zelf maken is geweldig: wat jij verzint, maak je met je eigen handen en spulletjes om je heen. Een bosje dode bloemen wordt dan een moody stilleven wat perfect bij je apothecary-flesjes past!

Op Pinterest en YouTube kom je zoveel sfeervolle Halloween DIY’s tegen. Gebruik maar eens de zoekterm ‘Vintage Halloween decorations DIY’ en geniet van alle inspiratie die je tegenkomt!

DIY Vintage Halloween Apothecary flessen en potjes

Zo maakte ik vorig jaar mijn ‘apothecary’ potjes en flessen. Ik kwam ze op zoveel plekken tegen en ze veroverden mijn Halloween hart.

Dus ik dook het hok in en zocht een verscheidenheid aan lege flessen en potjes uit, waar ik er gelukkig een heleboel van had (ik heb geen geduld als ik eenmaal iets leuks bedacht heb; dan wil ik het liever gisteren dan vandaag doen hahaha!).

Eerder had ik al een knipboek op Amazon besteld, in de volle overtuiging dat ik die echt heel erg graag zou willen gebruiken die Halloween:

Halloween Ephemera Collection.

Hierin staan allerlei labels en etiketten, groot en klein, die je kunt uitknippen en gebruiken.
Ik maakte ze meer vintage door er met Vintage Photo stempelinkt (Tim Holtz) overheen te wrijven. En ik kreukelde de etiketten. Zo zag het er nóg ouder en gebruikter uit.

Met jutetouw, repen oud ogende stof en gaas versierde ik ze verder, zonder eigenlijk een bepaald plan vooraf; ik ging gewoon door tot ik tevreden was 🙂

Om mijn decoraties uit te stallen zette ik er ook nog wat kaarsen, gedroogde bloemen, borduurwerkjes en spinnen bij. Kale plekken vulde ik op met gedroogd mos.

Halloween decoraties

En boeken. Boeken komen overal voor in ons huis. Boeken geven leven aan een thuis *hartjes*!

~Binnen zet ik mijn potjes en flesjes klaar. Daarin bewaar ik de zachtste mist en de uitgevallen poothaartjes van de zwarte spinnen. Een beetje oud mos bedekt de kale plekken en houdt de inhoud van de flesjes warm.

Een paar zwarte spinnen rennen snel over mijn handen, om maar ver uit de buurt van de potjes met spinnenpootjes te komen.

“Wees gerust, kleine donkere vrienden, ik bewaar jullie pootjes pas nadat het leven jullie verlaten heeft. Ik heb daar geen hand in, dus maak je web en versier mijn kamer, vraag ik jullie vriendelijk.”

Meteen verschijnen er nog meer spinnen, groot en klein. Uit alle hoekjes en gaatjes geven ze gehoor aan mijn verzoek: alle boeken worden versierd met tere witte webben, langs de ramen en in de planten. Hoger en hoger klimmen ze en pardoes valt er wel eens eentje van het plafond. Ik vang hem voorzichtig op en breng hem naar een veilige plek.~

Halloween in kleuren

Iets waar ik heel erg op ben gaan letten de laatste jaren, waar het op mijn interieur en styling aankomt, is de kleurstelling.

Ik ben niet van de pastelkleuren, of harde felle kleuren.

Mijn stijl zijn de aardse, gedempte kleuren in groen, bruin, (crème)wit en tingrijs. Een hint van oudroze, champagne goud of warmrood verschijnt als kleine accentjes door ons hele interieur.

Juist die aardse kleuren zijn al zo passend voor Halloween dat ik er geen gekke sprongen voor hoef te maken om mijn huis, mijn werkkamer in een fijne Halloween-vibe om te toveren 🙂

Wanneer ik nu rondkijk ik mijn knusse werkkamer dan gloeit mijn hart. Ik voel inspiratie om te lezen, te schrijven en te maken.
En wanneer het donkerder wordt dan knip ik mijn lichtjes aan voor een sfeervolle zachte gloed.

De zomermaanden zijn voorbij!

Het is tijd voor de verkoeling en rust van de herfst. Wegduiken onder een dekentje met een kop thee en een goed boek. Kaarsje aan en muziekje of Harry Potter op de achtergrond. Laat maar lekker regenen, is fijn voor de ambiance
*Happy Halloweenie Herfst*

Mijn oktober reset is compleet.

~Nog even en mijn kamer is prachtig in stijl voor een duister, knus Halloween. Mijn hart gloeit al warm vol verwachting! Voor nu steek ik een kaarsje aan en laat ik de lichtjes rondom mij zacht gloeien om de diepste donkerte te verminderen.~

Liefs, Judith
Strooi creatief schrijfplezier rond!
Tuinklusjes doen, gewoon in je zomerjurk!

Tips & inspiratie voor creatief schrijfplezier! 

Hai, ik ben Judith (op de foto zie je me ‘in het wild’ in mijn bosachtige voortuin)!
Schrijven is een passie en een lifestyle en hier deel ik met jou tips en inspiratie om op avontuur te gaan in jouw persoonlijke schrijfwereld.

Hier vind je blogs gevuld met Jubelende Journals, Schrijflustige Schrijfspullen en Betoverende Boeken. Onder andere 🙂

Knibbel, knabbel, knuisje…wat zoek je in mijn huisje?

Hoekje gedecoreerd met boeken, kaarsen en allerlei Halloween

Nog meer inspiratie!

De uitbreiding aan de boekenverzameling: boeken gekocht en gelezen tot en met oktober 2023

Het is er een beetje bij ingeschoten: bijhouden welke boeken ik waar en wanneer heb gekocht en...

Mini Preptober 2023

Preptober: de maand oktober gebruiken om alles klaar te zetten voor optimale schrijf-resultaten in...

Boeken gekocht en gelezen in juni en juli 2023 a.k.a. de gestage groei van een boekverzameling

Is het een verslaving of een hobby, een boekverzameling hebben? Een beetje van beide, vermoed ik...

Gekochte boeken bijhouden: creëer een origineel overzicht van je boeiende boekenverzameling

Beeld je eens in: een overzichtelijke lijst van al je boeken! Om te genieten van alles wat je ooit...

Vakantieleesvoer: ik ging op reis en nam mee…

Vakantieleesvoer is: de lastige keuze maken tussen alle mooie, spannende, super intrigerende en...

Brambly Hedge: het schattigste zomerverhaal met wonderschone illustraties

“At last the dusk came, golden and misty over the fields.”~Jill Barklem, Summer Story Een perfecte...

Aangeraden: fijne boeken gelezen in april en mei 2023

Zoveel mooie, leuke, grappige, spannende en enge boeken om uit te kiezen in mijn bibliotheek! Ik...

Boekreviews leren schrijven: de start van een spannend, nieuw avontuur in leesplezier!

Nu ik zoveel verschillende boeken vind, koop, lees en verzamel, is er één ding wat ik echt wil...

Turbulente TBR juni 2023: feel good romantiek, whodunnit en een beetje horror

De score: 18 boeken over twee maanden tijd…WhooHoo! En wat ben ik blij met deze aanvullingen op...

Schrijfmuziek voor elke mood en elk genre: fantastische YouTube afspeellijsten

Schrijfmuziek helpt om in een bepaalde stemming te komen, wat het schrijven van (een onderdeel...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *