Schrijfmuziek voor elke mood en elk genre: fantastische YouTube afspeellijsten

Verhalen notitieboek Halloween

Schrijfmuziek helpt om in een bepaalde stemming te komen, wat het schrijven van (een onderdeel van) je verhaal onwijs goed kan ondersteunen. Wanneer je je onderdompelt in een ambiance afspeellijst voelt dat een beetje als op reis gaan naar de wereld waarover je schrijft. Het lukt je beter om voorstellingen van kastelen, duistere nachten en woelige zeeën te omschrijven, omdat je er even ‘bent’.

Althans, zo werkt het voor mij 🙂

Mijn persoonlijke favoriete afspeellijsten op YouTube zijn de ‘moody’ muziekmixen. Waarom op YouTube? Omdat het video’s zijn: sfeervolle moody foto’s of afbeeldingen glijden voorbij in de video’s die de afspeellijst nog meer kracht geven.

Jup, ik ben GEK op afbeeldingen die mijn fantasie aanzetten voor een inspirerende fantasy schrijfsessie!
Naast de Perfecte Playlist maak ik ook borden op Pinterest aan die het verhaal van het moment nog meer diepte en inspiratie geven.

Voor nu: schrijfmuziek voor elke mood en elk genre op YouTube!

Om bij te schrijven (of lezen of studeren)

Een goeie afspeellijst voor schrijfmuziek is een lijst met muziek waar jij van in een schrijfstemming komt.
Muziek die past bij het verhaal of het genre wat je aan het schrijven bent. Of die je helpt een bepaalde te beschrijven of te beleven emotie te vinden.

Dat zal voor iedereen een andere soort of stijl muziek zijn; ik raad je aan om lekker te gaan speuren op YouTube welke muziek bij jou de schrijfinspiratie aanwakkert!
Wanneer je eenmaal op zoek bent gegaan naar de playlist die jou in vuur en schrijfvlam zet, zal YouTube je steeds meer lijsten voorstellen.
Allemaal potentiële superfijne, chille of moody schrijfmuziek voor elke mood *love*.

TIP: maak je eigen lijsten aan in je YouTube account, opgedeeld in verschillende schrijfmuziekstijlen. Dan kun je er makkelijk naartoe klikken. Dit doe je door onder een video op ‘opslaan’ te klikken. Vervolgens kun je een lijst aanmaken of de video toevoegen aan een bestaande lijst.

Links in het menu van YouTube vind je je bibliotheek terug.

Moody is my mood

Ik vlieg als een mot naar de vlam wanneer ik op YoouTube een video-thumbnail tegenkom met een donkere, mysterieuze en daarmee erg moody vibe.
Een aantal waar ik graag naar luister, of ik nu lees, schrijf of aan het werk ben (wat ook schrijven is) zijn:

Abbie Emmons
Abbie Emmons is schrijfster en ze leert anderen hoe ze hun verhaal ertoe kunnen laten doen. Haar YouTubekanaal staat vol met goeie tips, tricks en inspiratie om jouw verhaal en je schrijfambities beter te maken.

TIP: Schrijf je ook meteen in voor haar nieuwsbrief, daarmee krijg je toegang tot haar bibliotheek vol gratis downloads om nog meer schrijfplezier te krijgen.

Hexen
Een uploadkanaal met allerlei soorten afspeellijsten. Deze heb ik ooit voorgesteld gekregen in mijn YouTube-feed en de moody thumbnail deed me meteen klikken 🙂

Schrijfmuziek voor elke mood en elk genre

Welke afspeellijst met schrijfmuziek ik voor een schrijfsessie aanklik, hangt heel erg af van mijn eigen stemming. Daarom sla ik elke afspeellijst waar ik blij, verdrietig of hyper van wordt op zodat ik darmee allerlei emoties kan oprakelen wanneer ik ze nodig heb 🙂

Voor het schrijven van een griezelig kampvuur-verhaal griezelde ‘Halloween Spooky Ambience’ van Cozy Rain door de Sonos achter me. Heerlijk huiveringwekkend 🙂

Inmiddels heb ik dan ook al een aardige lijst met verschillende stijlen schrijfmuziek om uit te kiezen. En de lijst blijft groeien want ik kom steeds weer zo veel (voor mij) nieuwe afspeellijsten tegen die ik vaker wil beluisteren!

Mijn favoriete muziekkanalen met heel veel mooie afspeellijsten:

  1. Ambient Worlds
  Mijn Absolute Favoriet is Chronicles of Narnia – Winter Woods Music & Ambience!
  Met deze muziek aan waan ik me meteen in een besneeuwd bos, op een koude dag met de helderste blauwe hemel en de prikkeling van de vorst in de lucht in mijn longen.
  Ongeacht hoe warm het op dat moment ook is: ik ‘ben’ dan in de bevroren pracht van dat bos *hartjes*.

  2. HALIDONMUSIC
  Dit kanaal heeft een schat aan afspeellijsten met klassieke muziek. Er is schrijfmuziek voor elke stemming waar je in bent of in wilt komen, of je nu voor blij, verdrietig of stoer gaat.
  Op dit moment staat Classical Music for Writing hoog in mijn afspeellijst.

  3. The Dreamers
  Echt, voor elke mood waar je in bent: The Dreamers heeft er muziek voor! Met de mooiste moody thumbnails *hartjes*; van het scrollen door hun video’s kom ik al helemaal in een fijne schrijfstemming 🙂
  ‘Music for reading, writing and studying’ speelt hier regelmatig op de achtergrond.

  Waar let je op bij schrijfmuziek?

  Een fijne afspeellijst met schrijfmuziek is (voor mij) het liefst instrumentaal. Ik raak heel snel afgeleid door gezongen tekst; in plaats van schrijven ben ik dan vaak meer aan het zingen haha!
  En ik voel de woorden mijn schrijfwereld binnenkomen, waardoor ik gauw het gevoel heb dat ik ze onbewust meeneem in het verhaal.

  Het belangrijkste waar ik op let bij het selecteren van schrijfmuziek is de emoties die ze oproepen bij mij: wat voel ik erbij? Kan ik me er beter mee inleven in een verdrietig stukje? Of krijgt de heldin in mijn verhaal er een echte ‘badass attitude’ van?

  Ik schrijf het liefst in een donkere, mysterieuze wereld en daar zoek ik mijn schrijfmuziek dan ook vooral op uit. Die afspeellijsten vind ik heel gemakkelijk; zoeken naar ‘happy writing music’ bracht mij weinig resultaat haha! Blijkbaar ligt dat mijn karakter niet zo *hmm*

  YouTube versus Spotify

  Naast YouTube is er natuurlijk ook Spotify. Inmiddels luister ik echter al zoveel jaren muziek op YouTube dat ik daar al mijn favorieten heb staan. Ook de verschillende YouTubekanalen die afspeellijsten maken die ik fijn vind, kan ik hier feilloos vinden.

  Op Spotify staat ongelofelijk veel goeie muziek en ik draai ook best veel op Spotify maar voor mijn schrijfmuziek kies ik voor dan toch liever voor YouTube.

  Vooral ook door de afspeellijst-video’s: sfeervolle beelden, die ik fullscreen kan zetten en daarmee een fijne achtergrond kunt creëren, waarbij de meest inspirerende muziek de ruimte vult tussen het echte leven en mijn fantasie *hartjes*.

   Welk medium gebruik jij het liefst voor je schrijfmuziek?

  En welke artiesten/afspeellijsten heb jij in je favorieten staan?

  Strooi creatief schrijfplezier rond!
  Tuinklusjes doen, gewoon in je zomerjurk!

  Tips & inspiratie voor creatief schrijfplezier! 

  Hai, ik ben Judith (op de foto zie je me ‘in het wild’ in mijn bosachtige voortuin)!
  Schrijven is een passie en een lifestyle en hier deel ik met jou tips en inspiratie om op avontuur te gaan in jouw persoonlijke schrijfwereld.

  Hier vind je blogs gevuld met Jubelende Journals, Schrijflustige Schrijfspullen en Betoverende Boeken. Onder andere 🙂

  Knibbel, knabbel, knuisje…wat zoek je in mijn huisje?

  Hoekje gedecoreerd met boeken, kaarsen en allerlei Halloween

  Nog meer inspiratie!

  De uitbreiding aan de boekenverzameling: boeken gekocht en gelezen tot en met oktober 2023

  Het is er een beetje bij ingeschoten: bijhouden welke boeken ik waar en wanneer heb gekocht en...

  Mini Preptober 2023

  Preptober: de maand oktober gebruiken om alles klaar te zetten voor optimale schrijf-resultaten in...

  Boeken gekocht en gelezen in juni en juli 2023 a.k.a. de gestage groei van een boekverzameling

  Is het een verslaving of een hobby, een boekverzameling hebben? Een beetje van beide, vermoed ik...

  Gekochte boeken bijhouden: creëer een origineel overzicht van je boeiende boekenverzameling

  Beeld je eens in: een overzichtelijke lijst van al je boeken! Om te genieten van alles wat je ooit...

  Vakantieleesvoer: ik ging op reis en nam mee…

  Vakantieleesvoer is: de lastige keuze maken tussen alle mooie, spannende, super intrigerende en...

  Brambly Hedge: het schattigste zomerverhaal met wonderschone illustraties

  “At last the dusk came, golden and misty over the fields.”~Jill Barklem, Summer Story Een perfecte...

  Aangeraden: fijne boeken gelezen in april en mei 2023

  Zoveel mooie, leuke, grappige, spannende en enge boeken om uit te kiezen in mijn bibliotheek! Ik...

  Boekreviews leren schrijven: de start van een spannend, nieuw avontuur in leesplezier!

  Nu ik zoveel verschillende boeken vind, koop, lees en verzamel, is er één ding wat ik echt wil...

  Turbulente TBR juni 2023: feel good romantiek, whodunnit en een beetje horror

  De score: 18 boeken over twee maanden tijd…WhooHoo! En wat ben ik blij met deze aanvullingen op...

  Boeken gekocht in maart 2023: een overdadige verscheidenheid aan leesplezier!

  Een waar feestje aan allerlei nieuwe boeken gekocht in maart 2023! Er waren zoveel aanbevelingen...

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *