Decoreren met boeken: ik geef je 3 simpele tips!

Ben je net als ik een echte Boekenverzamelaar? Met stromen van boeken die niet meer in je boekenkasten passen, tot grote frustratie van je Huisgenoten?
Dan is deze blogpost jouw inspiratie: tips en ideeën om te decoreren met boeken! Want je kunt zoveel meer met je boeken dan ze alleen maar mooi op de planken te laten staan.

Ik heb veel boeken en ik bewaar ze ook allemaal want mijn droom is om ooit een echte Bibliotheekkamer te kunnen maken :o) En dan heb je veel boeken nodig!
Maar wat doe je er in de tussentijd mee? Vooral wanneer ze niet allemaal meer in je huidige boekenkast passen?

Dan ga je dus decoreren met die boeken!

decoreren met boeken in kraftpapier en wit

Boeken, boeken, overal boeken? YES PLEASE!

Ik hou van boeken! Kon je vast al raden *grijns*.

En ik hou ook enorm van het verzamelen van boeken. Door de jaren heen heb ik al veel (heel heel veel) boeken verzameld. Lange tijd heb ik ze ook allemaal in dozen bewaard, maar jeetje…ze nemen nogal wat ruimte in beslag *grote ogen*.
Het werd tijd om afscheid te nemen van een (groot) aantal van mijn schatjes…ik gunde ze een fijn nieuw thuis waar iemand nog meer plezier aan ze gingen beleven! 

Dat betekende voor mij: elk boek meerdere keren bekijken, aaien, stukjes lezen. Kon het me echt niet bekoren of was het gewoon niet mijn genre of stijl? Dan wist ik ook dat ze nooit een plekje in mijn Droom Bibliotheekkamer zouden krijgen. 

Voor een boek mijn thuis verlaat, kan ik je verzekeren dat ze al vele keren door mijn handen is gegaan: vertwijfeld of ik haar weg moet doen naar iemand die veel meer plezier aan haar zal beleven…of toch nog even houden.

Vaak was het ‘toch nog even houden’ *knipoog*.

Ik had ze dan ook overal liggen, staan, verstopt…

In dozen, in de boekenkasten, op tafeltjes en plankjes (nooit op de grond, dat vind ik zo zonde! Met viezigheid en dweilwater…brrr). Uiteindelijk, wegens serieus ruimtegebrek, moest ik toch echt door de zure appel bijten: wat ging ik met al die lieve boeken doen?

Mijn Beste oplossing? Gezellig losgaan in het decoreren met boeken! Ik gaf ze een echte functie, waardoor ze geen lig-in-de-weg spulletjes meer waren. Daar kon geen opruim-argument tegenop *duimpje omhoog*.

decoreren met boeken display

Waaróm wil je decoreren met je boeken?

Wanneer jij ook met je handen in het haar zit omdat bijvoorbeeld je Huisgenoten struikelen over je boekenverzameling, dan kun jij ook gaan decoreren met die boeken!

Waarom?

Uitstraling
Sprenkel je boeken door je interieur en verander daarmee de hele uitstraling van je woonplek.
De Dark en Light Academia-stijl zijn prachtige stijlen om je eigen bibliotheek-hoekjes of ruimtes in te richten.
De Dark Academia-stijl wordt gecreëerd door donkere, versleten boeken bij elkaar te stylen. Een ouderwetse groene bureaulamp, vintage schrijfwaren, kaarsen en een vleugje duistere magie maken deze ambiance compleet. Denk vooral vintage, donker en versleten!

Ik hou ontzettend van deze stijl! Mijn Huisgenoten…niet zo hahaha!

De Light Academia-stijl is juist de lichtere, meer romantische kant van deze bibliotheek ambiance. Pastelkleuren, bloemen, lieve jurkjes en veel daglicht kenmerken deze Academia-stijl.

In het voorjaar en de zomer voel ik meer voor deze lichtere bibliotheeksfeer. Voor mij is het dus erg seizoensgevoelig. En voor jou? Welke Academia-stijl ligt jou meer?

Hoekje gedecoreerd met boeken, kaarsen en allerlei Halloween

Een echte Halloween uitstraling! Met oude boeken zonder omslagen, gestapeld met de rug naar achteren.

Persoonlijkheid
Door met je favoriete boeken te decoreren, breng je echt jouw eigen persoonlijkheid in je interieur! Prachtig vind ik dat. Je kunt namelijk veel aflezen aan iemands keuze voor boeken, hetzij op genre of op auteur.

In mijn decoraties met boeken kom je nu, in oktober, vooral veel spookachtige boeken tegen. Mijn schrijfplek wordt nu gesierd door spooky stapeltjes boeken compleet met pompoenen, spinnen, DIY apothecary jars en plantjes.   

Buiten oktober om laat ik graag mijn Sir Terry Pratchett boeken zien (Ja, ik heb de hele Schijfwereld compleet, zelfs met een gesigneerd exemplaar *LOVE*!).

Ook de Harry Potter boeken zijn vaak een woondecoratie. En mijn Kerri Maniscalco series. En mijn Jenny Colgan boeken.
Eigenlijk, heel eerlijk, zijn bijna al mijn boeken op enig moment weleens als decoratie ingezet!

Ruimte
Als je veel boeken hebt, dan nemen ze ruimte in beslag. Feit. Daar hebben we dan ook mooie boekenkasten voor *smiley*…maar die raken gek genoeg soms vol..

Ook in je boekenkast kun je extra ruimte creëren door boeken te stapelen in plaats van als een rijtje neer te zetten, bijvoorbeeld. Met een plantje bijvoorbeeld bovenop de stapel boeken geef je er zo’n gezellige twist aan 🙂

Buiten je boekenkast werkt dit stapelen ook perfect! Met een stapeltje boeken kun je hoogte creëren voor meer interesse in je interieur. Ook hier kun je er een plant of een ander voorwerp op zetten en op deze manier een verrassende styling maken.

Probeer jij dat wel eens?

Decoreren met losse notitieboeken is ook een manier om ze op te bergen

Notitieboeken en oude boeken kunnen ook heel goed samen!

Tips voor het decoreren met boeken

Niet alle boeken zijn ‘interieur-waardig’, helaas. Soms zijn ze beschadigd of is de kaft gewoon (sorry) lelijk…Maar wanneer de verhalen te mooi zijn om te verstoppen, kun je gelukkig nog wel een aantal dingen doen om ook deze boeken te laten zien!

Tip 1: Vervang de kaft

Het boek kan beschadigd zijn of de omslag is niet (meer) mooi. Persoonlijk vind ik de kwaliteit van sommige omslagen zelf oprecht van slechte kwaliteit: te slap of te ruim voor het boek, waardoor hij nooit op zijn plek blijft…

Vervang dan gewoon deze omslag! Maak een mooie nieuwe met bijvoorbeeld inpakpapier in een kleur die past bij je interieur. Weet je niet meer hoe je ook alweer een boek moet kaften? Dat kan ik me voorstellen, velen van ons hebben die kunde ver, ver weg gestopt na onze middelbare schooltijd *hahaha*!

Op Pinterest heb ik de methode voor boek kaften gevonden die ik graag gebruik. En geloof me, het is niet moeilijk!

Door de kaft te vervangen kun je dus je boeken helemaal aanpassen aan je woonstyling van dat moment. Ik gebruik het liefst een stevige kwaliteit inpakpapier (meestal bruin kraftpapier) voor mijn boeken. 
Maar denk ook eens aan vintage kerst inpakpapier voor decoreren met boeken tijdens december! Komt ook een blog over, binnenkort 🙂

Kies je voor een effen kaftpapier dan kun je deze nog verder versieren met stickers, plaatjes of stempels.
Ooit stempelde ik een groot vel papier helemaal vol met kleine figuurtjes (in een bloemetjes-thema geloof ik) in één kleur inkt. Helaas heb ik deze niet meer, maar nu ik er weer aan denk: ik ga dit binnenkort maar weer eens doen!

Tip 2: Verwijder de losse omslag

Soms zitten er de mooiste harde kaften om boeken gebonden, die je dus nooit gezien zou hebben als je niet de omslag eraf haalde! Een mooi voorbeeld is mijn hardcover ‘The nature of witches’ van Rachel Griffin.

Maar vaak kom je een effen harde kaft tegen, wat ook heel mooi kan zijn in je interieur! Het geeft een sereen en rustig effect wanneer er geen drukke prints je aandacht trekken.

Klein minpuntje: waar laat je de omslag dan? Ik kan heel moeilijk dingen weggooien, dus ook een omslag die ik verwijder, gaat netjes ergens een opslag in…maar: het neemt veel minder ruimte in dan het hele boek 🙂

Decoreren met boeken met omslag

Het prachtige boek Nature of witches van Racle Griffin met omslag: heel mooi!

Decoreren met boeken zonder omslag

Het boek zonder omslag: kijk nu wat een mooie kaft!

Tip 3: Hou series bij elkaar

Zoals ik net al schreef: een mooie serie (qua verhaal en/of boek) is een geweldige woonstyling!
Je kunt hiermee zelfs op thema of seizoen werken. Kerst, natuurlijk (*duh*) leent zich hier perfect voor: allerlei knusse kerstverhalen op stapels, in rijtjes of in zijn eentje her en der door je kersthuis *I love it*.

Niet zo heel veel kerstboeken? Maak ze dan makkelijk zelf door andere boeken (tijdelijk) te kaften met kerstpapier wat helemaal past bij je kerstspulletjes 🙂

Lees ze, koester ze, toon ze!

Boeken zijn om te lezen en in te verdwalen, om te koesteren en te herinneren, om te tonen en te inspireren!

Gebruik je dierbaarste boeken daarom in je woonstyling en wie weet inspireer je er iemand anders mee. Wie weet brengt het onverwachte gesprekken op gang over genres, personages en eigen ervaringen.

Wat het absoluut zeker weten zal doen, is jou verblijden en verwarmen! Jouw dierbare boeken, terug te vinden door je hele huis en zelfs op verrassende plekken.

Zet ze op je nachtkastje en leg er een op het toilet (perfecte plek om even een paar minuutjes leestijd te pakken!). Leg een stapel naast je favoriete stoel om in de avond doorheen te bladeren en te lezen.

Leg ze vooral voor het grijpen en grijp dan weer eens wat vaker naar een boek in plaats van naar een telefoon/tablet/computer/tv.

*Zucht*, wat een heerlijke ontspanning zal dat zijn!

decoreren met boeken en kaarsen
Strooi creatief schrijfplezier rond!
Tuinklusjes doen, gewoon in je zomerjurk!

Tips & inspiratie voor creatief schrijfplezier! 

Hai, ik ben Judith (op de foto zie je me ‘in het wild’ in mijn bosachtige voortuin)!
Schrijven is een passie en een lifestyle en hier deel ik met jou tips en inspiratie om op avontuur te gaan in jouw persoonlijke schrijfwereld.

Hier vind je blogs gevuld met Jubelende Journals, Schrijflustige Schrijfspullen en Betoverende Boeken. Onder andere 🙂

Knibbel, knabbel, knuisje…wat zoek je in mijn huisje?

Hoekje gedecoreerd met boeken, kaarsen en allerlei Halloween

Nog meer inspiratie!

De uitbreiding aan de boekenverzameling: boeken gekocht en gelezen tot en met oktober 2023

Het is er een beetje bij ingeschoten: bijhouden welke boeken ik waar en wanneer heb gekocht en...

Mini Preptober 2023

Preptober: de maand oktober gebruiken om alles klaar te zetten voor optimale schrijf-resultaten in...

Boeken gekocht en gelezen in juni en juli 2023 a.k.a. de gestage groei van een boekverzameling

Is het een verslaving of een hobby, een boekverzameling hebben? Een beetje van beide, vermoed ik...

Gekochte boeken bijhouden: creëer een origineel overzicht van je boeiende boekenverzameling

Beeld je eens in: een overzichtelijke lijst van al je boeken! Om te genieten van alles wat je ooit...

Vakantieleesvoer: ik ging op reis en nam mee…

Vakantieleesvoer is: de lastige keuze maken tussen alle mooie, spannende, super intrigerende en...

Brambly Hedge: het schattigste zomerverhaal met wonderschone illustraties

“At last the dusk came, golden and misty over the fields.”~Jill Barklem, Summer Story Een perfecte...

Aangeraden: fijne boeken gelezen in april en mei 2023

Zoveel mooie, leuke, grappige, spannende en enge boeken om uit te kiezen in mijn bibliotheek! Ik...

Boekreviews leren schrijven: de start van een spannend, nieuw avontuur in leesplezier!

Nu ik zoveel verschillende boeken vind, koop, lees en verzamel, is er één ding wat ik echt wil...

Turbulente TBR juni 2023: feel good romantiek, whodunnit en een beetje horror

De score: 18 boeken over twee maanden tijd…WhooHoo! En wat ben ik blij met deze aanvullingen op...

Schrijfmuziek voor elke mood en elk genre: fantastische YouTube afspeellijsten

Schrijfmuziek helpt om in een bepaalde stemming te komen, wat het schrijven van (een onderdeel...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *